Platser runt om i världen

som du bäst utforskar med en ATV!

The slippery but sharp rocks and the waves constantly breaking on them make it for a dangerous playground. But it doesn't stop fishers to try their luck with a simple line until dark. Shot in Playa Santa Teresa, Costa Rica. Photo by Christopher Crouzet / Creative Commons

ATV, quad, fyrhjuling, terrängmotorfordon – kärt barn har många namn och på atvmag.se är vi av naturliga skäl stora fans av just detta motorfordon.

Sponsored Post

Såsom den pålästa ATV-entusiasten vet är terrängkörning, eller offroad som det även kallas, inte tillåtet i Sverige för annat än nyttokörning. Har du köpt en fyrhjuling bör du enligt Naturvårdsverkets anvisningar vara medveten om att det generellt är förbjudet att köra med den i terräng med jord- och skogsbruk som de enda undantagen. Ändamålet med den befintliga regleringen är behjärtansvärd då lagen syftar till att förhindra skador på mark och växter och undvika att djur störs.

Med det sagt finns det destinationer runt om i världen som har intagit en lite mindre restriktiv hållning till ATV:s i förhållande till Sverige. I den här artikeln tipsar vi om några av våra favoritplatser runt om i världen som bäst utforskas på fyra hjul.

The slippery but sharp rocks and the waves constantly breaking on them make it for a dangerous playground. But it doesn’t stop fishers to try their luck with a simple line until dark. Shot in Playa Santa Teresa, Costa Rica. Photo by Christopher Crouzet / Creative Commons

 

Surfdestinationen Santa Teresa ligger på Nicoyahalvöns södra spets på Costa Rica och har de senaste åren seglat upp som en resefavorit hos de svenska resenärerna, i synnerhet bland de som söker samma typ av kvalitéer som Asien har men som ledsnat på Thailand, Bali och Vietnam. Resmålet har många fördelar, framförallt är det ett säkert val för den som vill utforska Centralamerika. Costa Rica är ett politiskt stabilt land som investerat i sitt utbildningsväsende och med relativt låg arbetslöshet – allt detta förenklar för den europeiske turisten.

På Santa Teresa har den storskaliga, hyperkommersialiserade turismen än så länge hållits i schack. Det är lugnt och enkelt, och naturen och den omringande terrängen är orörd och lummig. Den som försöker ta sig runt på orten uppmärksammar snabbt att asfalterade vägar i stort sett lyser med sin frånvaro. Hela Santa Teresa består istället av jordvägar, strand och terräng – det vill säga ett idealt landskap för transport med ATV. På vår senaste resa dit upptäckte vi att fyrhjulingar utgjorde förstahandsvalet för många boende då terrängen stundtals är för snårig för bilar och cyklar.

Det finns inga direktflyg från Sverige till Santa Teresa så vi rekommenderar i första hand att du tar dig till San Jose, Costa Ricas huvudstad för att sedan resa vidare med buss. I San Jose kan du förslagsvis spendera ett par dagar för sightseeing, shopping och kultur innan strandliv och fyrhjulskörning gör intåg. Förutom ovanstående nöjen är San José även känt för att vara värd för andra roliga events såsom LAPT San Jose, pjäser på Teatro Nacional, och konserter med den skönsjungande mexikanska sångaren Luis Miguel.

En annan exotisk destination som är lämplig för offroad och äventyr är Cabarete på den Dominikanska Republikens norra kust. Denna karibiska pärla upptäcktes av franska vindsurfare på 80-talet och har sedan dess blivit känd som en av världens främsta städer för utövande av vattensporter. Här kan du under en och samma dag ägna dig åt surf, kite surf, wind surf och SUP. Orten är rustik och prisvärd och innehåller många av de drag som beachdestinationer runt om i världen har – den är dessutom perfekt för transport med ATV. Såväl inne i Cabarete stad som utanför stadskärnan i den mer orörda, tropiska terrängen kring Sabaneta kan du utforska landskapet på fyra hjul. Terrängen i och kring Cabarete är så pass populär för just offroad att det finns flera klubbar för såväl offroad med bil som motor cross utöver ATV.

Atv Motorcycle All-terrain Vehicle Motocross Quad. Photo by unknown author / CC0

 

För den som är sugen på fyrhjulsdrift men som kanske inte har tid eller budget för att resa särskilt långt kan vi tipsa om Barcelona. Den katalanska huvudstaden må ha annat att bjuda på såsom kultur, gastronomi, shopping och ett förstklassigt nattliv. Längs med Costa Bravas kustlinje och utanför Barcelona stad finns det dock dessutom en rad olika platser som är optimala för terrängkörning med ATV. Om du anlitar en av de många ATV-uthyrningsfirmorna som finns i området kan du enkelt skräddarsy din rutt till att omfatta besök på vingårdar eller frukost på en närliggande bondgård.

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du är nöjd med det. Acceptera Läs mer